Eind 2014 heb ik telefonisch contact gezocht met de eigenaar van winkelcentrum Leidsenhage, Unibail Rodamco. Dit is een beursgenoteerd bedrijf met zo’n 85 winkelcentra in Europa. Ik schetste kort mijn plan om met een aantal kunstenaars een mooie galerie te willen beginnen in winkelcentrum leidsenhage omdat kunst daar ondervertegenwoordigd is en van toegevoegde waarde kan zijn voor het winkelend publiek. Er is een grote groep kunstenaars die een podium zoekt. Direct erachteraan volgde mijn opmerking dat wij geen geld hebben maar wel een tomeloos enthousiamse en een groot netwerk in de kunstwereld.
Mijn contactpersoon, Jasper Buijnsters, hoorde het verhaal aan en vond het eigenlijk best een goed plan, hij vroeg mij om e.e.a. uit te werken en via de mail toe te sturen.
Zo gezegd, zo gedaan.
Al snel kreeg ik een uitnodiging om langs te komen om mijn plannen toe te lichten.
Zo’n project is een hele onderneming en moet je niet alleen doen, gelukkig waren er enthousiaste kunstenaars die met mij mee wilde doen, Stephanie (mijn dochter die ook beeldend kunstenaar is) Ron, beeldend kunstenaar en inmiddels cum laude afgestudeerd in Organisatiewetenschappen (zijn expertise kwam o.a. heel goed van pas bij het financiële gedeelte) en Marjolein, textiel kunstenaar.
Met Stephanie ben ik naar de afspraak gegaan en met veel verve hebben wij ons plan uit de doeken gedaan aan twee mensen van Unibail Rodamco, Jasper Buijnsters en Monique van Geemert.
Tot onze verrassing waren ook zij enthousiast, wij konden hen meenemen in ons verhaal en zij toonden zich bereid om ons te sponsoren door de huur op zich te nemen wat natuurlijk het grootste obstakel voor ons was. Alleen gas, licht en water zou voor onze rekening komen, dit zou geen probleem moeten zijn.
Wij waren uiteraard heel erg blij maar we waren er nog niet.
Met z’n vieren (de vier kunstenaars) spraken wij alles door en besloten om stichting Art&Jazz, waar wij een goede relatie mee hadden opgebouwd, erbij te vragen. Zij waren bereid om borg te staan voor ons en om o.a. hun netwerk met ons te delen, wij zouden ons netwerk met hen delen en zorgen voor nieuwe kunstenaars die zich bij stichting Art&Jazz zouden aansluiten, een mooie deal die ook waargemaakt werd.
Vervolgens gingen Ron, Stephanie, Marjolein en ik naar een vervolgafspraak met Unibail Rodamco en deelden onze plannen en zij die van hen.
Van begin af aan was er een goed en warm contact dat tot het einde toe zo gebleven is.
En zo begon een mooi en boeiend avontuur met heel veel plezier en soms een tegenslag maar die kwamen we snel weer te boven.
We kregen een prachtig groot pand van Unibail Rodamco toegewezen met twee verdiepingen, beneden bestemd voor de galerie, boven voor workshops. We gingen met elkaar aan de slag om er een mooie galerie van te maken. Wij waren niet meer te houden met alle ideeën die we hadden en alle mogelijkheden die zich aandienden.
We schakelden onze netwerken in en het heeft ons het hele jaar nauwelijks moeite gekost om maandelijks kunstenaars te werven om tegen redelijke betaling in Galerie Leids te exposeren.
Wij hebben maanden gehad dat er echt geen kunstwerk meer bijkon zoveel aanmeldingen kregen wij, zo vol waren de exposities en ook zo ontzettend mooi. Er hebben in dit jaar rond de 250 kunstenaars geëxposeerd bij Galerie Leids.
Van de maandelijkse opbrengst van de expositiebijdragen konden wij o.a. gas, licht en water bekostigen maar ook zeker de maandelijkse feestelijke opening van weer een nieuwe expositie met livemuziek, drank, eten. Want dat was onze filosofie, het moest een beleving zijn waar je nieuwe mensen kon ontmoeten en waar nieuwe samenwerkingsverbanden konden ontstaan.
Iedere maand toonden wij een nieuwe expositie die ingericht werd door Geer Huybers.
Geer Huybers heeft 25 jaar de exposities in Pulchri studio Den Haag ingericht en is dus zeer ervaren maar ook een fijn persoon.
Begin 2015 zijn wij open gegaan en hebben eerst proef gedraaid, het liep op rolletjes en al snel volgde de officiële opening.
De wethouder voor kunst en cultuur in Leidschendam/Voorburg, Frank Rozenberg, wilde Galerie Leids officieel openen, daar waren wij ook heel blij mee.
Sebastiaan van der Klooster en Jim van Lier voerden een spectaculaire beatbox act op en daarna werd Galerie Leids officieel voor geopend verklaard.
De opkomst was overweldigend, wij hebben ruim 350 mensen geteld.
Binnen speelde Sebastiaan van der Klooster (mijn zoon en conservatorium student) op zijn elektrische piano de sterren van de hemel en hij bleef het hele jaar onze vaste toetsenist, heel vaak samen met de fantastische gitarist Mattern Otten en jazz zangeres en kunstenares Maria Harp.
Iedere maand had Galerie Leids een feestelijke opening met heerlijke hapjes en drankjes, prachtige muziek samen met heel veel goede en fijne kunstenaars.
Er werden prachtige gesprekken gevoerd, kunstfilosofische gesprekken, beatbox workshops gegeven, schilderworkshops, live schilderen, glasblaas demonstraties, tekenworkshops, encaustic art workshops, dineetjes gegeven, “meet the artist” geregeld, wildbrei-sessies buiten en binnen gehouden door ouderen van het Rode Kruis, stoepkrijt kunstwerken gemaakt, gegeten, geslapen, gezongen en gelachen, het was fantastisch!
De kunstenaars die exposeerden waren ook om beurten aanwezig in de galerie om hun werk toe te lichten en het werk van anderen onder de aandacht te brengen.
Het was het meest boeiende project dat ik gedaan heb en het meest tijdrovende project, hierdoor kwam ik nauwelijks toe aan het maken van nieuw eigen werk.
Met z’n vieren hebben wij keihard gewerkt om Galerie Leids tot een succes te maken, we hebben ongelooflijk veel positieve reacties gekregen, het was een inspirerende tijd.
Ook achter de schermen werd er keihard gewerkt om alles op orde te hebben en ik ben Ron, Stephanie en Marjolein dan ook heel dankbaar dat zij zich zo hebben ingezet.
Ook stichting Art&Jazz heeft ons achter de schermen van support voorzien.
Er vindt een grote verbouwing plaats in Winkelcentrum Leidsenhage en alhoewel wij nog door konden gaan besloten wij na een jaar, op het hoogtepunt, te stoppen met pop-up Galerie Leids. Galerie Leids werd zeer gewaardeerd door Unibail Rodamco en het winkelend publiek, een galerie met grootstedelijke allure kregen wij te horen maar kunstenaars moeten ook weer een keer terug naar hun eigen atelier, dat blijft toch altijd de plek waar zij het best tot hun recht komen.
Mijn speciale dank gaat hierbij uit naar wijlen Maarten Oosschot, mijn lieve en betrokken overbuurman. Door hem ben ik op het spoor gezet om contact op te nemen met Unibail Rodamco en hij heeft ook geregeld dat Wethouder Frank Rozenberg onze galerie wilde openen.
Helaas is Maarten veel te vroeg overleden, wij zullen hem nooit vergeten!
En natuurlijk Unibail Rodamco, zonder hen hadden wij dit avontuur niet kunnen beleven.
Hieronder een beeldverslag van de hoogtepunten van een jaar pop-up Galerie Leids, een fantastisch project dat ik nooit had willen missen!